Agility och andra roliga aktiviteter

Agility är en hundsport för både hunden och hundägaren.Tanken är att hunden skall springa en hinderbana och genomföra hindren i rätt ordning och på önskat sätt. Agilitytävlingar görs på tid men även många som bara tränar, gillar att ha tidtagning.

Fem olika klasser

Man tävlar i fem olika klasser, från storlek x-small till x-large. I x-small-klassen deltar hundar med en mankhöjd under 28 cm, i small tävlar under 35 cm. Medium-klasserna avser hundar från 35–43 cm. Om man deltar med en hund som har en mankhöjd mellan 43–50 cm, kan deltagaren själv välja ifall hunden tävlar i large eller x-large- klassen. Alla hundar vars mankhöjd är över 50 cm, tävlar i x-large-klassen.

Olika hinder och regler

Banan består av en mängd olika sorters hinder där man tränar hundens på olika sätt. Det finns bland annat en gungbräda, slalom, en balansbom, ett hopphinder, en viadukt eller en mur, däck i rad och så kallade långa hopp. Inom agilityn finns det många regler som är bra att känna till. Alla hindren måste tas från rätt sida och inget hinder får rivas. På banan finns så kallade kontaktfält som hunden måste röra.

Hunden får inte stanna på banan och får inte heller springa förbi ett hinder. Föraren och hunden får under banans gång aldrig röra vid varandra och om hunden smiter ut från banan diskvalificeras man. Föraren får inte ha i handen en belöning som syns för att locka hunden till att utföra banan.

Andra aktiviteter för hunden

Det finns också andra roliga saker som du och din hund kan göra tillsammans. Hunden tycker om att bli aktiverad på olika sätt och uppskattar även varierande lekar. Hundarna brukar vara lyckliga över att få springa och göra uppgifter tillsammans med sin matte eller husse. Inte minst om det utlovas en belöning efter gjort jobb. Det finns många aktiviteter som inte behöver förberedas på något sätt och därför är enkla att utföra.

Tips på aktiviteter

När ni är ute på promenad på vintern kan man tappa en vante längs stigen eller i skogen och låta hunden hitta vanten. Hundar älskar kurragömma-lekar precis lika mycket som småbarn. Många hundar hittar sin matte/husse även på lite krångligare gömställen. Det kan vara en kul lek för hunden att försöka sniffa sig till och få öppna ett litet paket som innehåller en härligt god köttbulle eller en korvbit.

I skogen finns det mycket att göra. Det kan vara enormt utmanande och kul för hunden att få hoppa över stenar och omkullfallna träd eller att få simma på sommaren med sin ägare. Många hundar tycker om taktfull musik, spelad på passlig ljudstyrka. Då kan man försöka dansa lite med dem.

Oberoende av vad man hittar på, är det stunder värda guld för både hund och hundägare.