Lite info om pudlar

Sedan många år tillbaka har jag haft ett mycket stort intresse för hundar, pudlar speciellt. I och med detta intresse har jag under åren lärt mig en hel del om rasen pudel och de egenskaper denna fantastiska hund besitter. Till att börja med så finns det en del olika pudlar, bland annat dvärgpudel, toypudel och mellanpudel. Som ni kanske förstår har namnen att göra med hur stora pudlarna är. Jag har alltid föredragit att ha de lite mindre pudlarna som husdjur men jag tycker att de större pudlarna är otroligt vackra och ståtliga.

Pudelns bakgrund

Idag är pudeln främst ett härligt husdjur men pudeln har tidigare använts i andra syften, så som att agera tryffelhund till exempel. Pudel har funnits i många år, åtminstone i mer än 500 år vilket jag tycker är helt otroligt. Tänk att pudeln har funnits i så många år och tänk vad mycket rasen har utvecklats sedan dess uppkomst.

Mycket fina egenskaper

Jag gillar pudlar av många olika anledningar, bland annat för att de är så fina och vackra att titta på men även för att de besitter fantastiska egenskaper. Något som jag har upplevt med alla pudlar jag har haft genom åren är att de är mycket kärleksfulla och snälla hundar. Pudeln är en riktig familjehund och älskar att ha sällskap av människor. Vanligtvis går pudlar mycket bra ihop med barn vilket kan vara en bra sak att ha i åtanke vid val av hund att skaffa.

Något annat som är mycket fascinerande när det gäller pudeln är att den är oerhört intelligent. Faktum är att pudeln är känd för sin intelligens. I och med detta är pudeln en hundras som behöver stimuleras och aktiveras, med andra ord gillar de att jobba med hjärnan. Dessutom har pudeln mycket energi så den behöver röra på sig och få mycket motion om dagarna. Det är alltså viktigt att regelbundet promenera i rask takt med pudeln och gärna hitta större ytor där pudeln kan få springa och leka av sig.

Det vackra utseendet

Pudeln är som jag nämnt tidigare en mycket ståtlig och fin hund med vacker päls. Dess vackra päls sköter dock inte sig själv och behöver därmed en del omsorg. Denna skötsel av pälsen kan ta en del tid och även kosta en del pengar. Något som jag och många andra dock uppskattar med pudeln är att pälsen inte fäller. Det är ganska vanligt att vi människor är ute efter att ha hundar som husdjur som inte fäller och då passar pudeln perfekt. Pälsen på pudeln behöver både borstas och klippas. Jag brukar vanligtvis klippa mina pudlar själv men det är så klart något som även går att göra hos ett proffs. Att borsta pälsen kan ibland ta lite tid om det finns mycket tovor så det krävs en del tålamod.

Det finns mycket spännande information om pudeln och dess egenskaper. Jag kan en hel del men ser fram emot att fortsätta lära mig mer och pudeln och dess ursprung framöver.