Tips till hunduppfödaren

Är du hundägare och har en eller flera hundar, kanske du funderat på att börja använda din hund eller dina hundar till avel. Innan du börjar föda upp hundar är det många viktiga saker du måste tänka på.

Gör dig redo

Det är viktigt att veta vad det innebär när du låter din hund para sig. Det är bra att vara insatt och ha kunskap om honans dräktighet och hur det är att ta hand om en kull nyfödda valpar. Det är många utmaningar, både stora och små, innan valparna är redo att separeras från tiken för att flytta till sina nya hem. Det kan vara bra att förbereda sig inför alla kostnader som kan dyka upp, vilka riktlinjerna och reglerna för avel är. Dessutom är det viktigt att veta hurudana avtal som bör göras.

Det kan vara svårt att på förhand inse hur mycket tid det tar att föda upp hundar. Hundarna behöver tillsyn dygnet runt och kan inte lämnas ensamma väldigt länge. När valparna blir större och aktivare, uppstår det ofta mycket jobb, bland annat golvtvätt, många måltider att servera och höga skall hörs från de ivriga valparna.

Hitta lämplig partner

För att du skall kunna avla fina hundar som kan säljas, är det viktigt att du sätter ner tid på att hitta en bra partner till tiken. Det är också bra att känna sin egen hund och speciellt ifall det är frågan om en tik, bör du veta att hunden är kapabel att ta hand om eventuella valpar.

Avelspolicy

En seriös hunduppfödare är medlem i Svenska Kennelklubben och det är bra att känna till deras regler. De har specifika regler för hur man bedriver avel och det är viktigt att veta vad som ingår i hälsoprogrammet som gäller just den hundras du skall föda upp.En del hundraser har hälsoproblem som är viktiga att känna till, för att man skall få högklassiga hundar. Kennelklubben har en e-tjänst, Avelsdata, som är avsedd för att hjälpa uppfödarna i sitt arbete. Den här tjänsten är helt avgiftsfri och kan vara en stor hjälp när du startar din hunduppfödning.

Håll kontakt med andra hunduppfödare och ta vara på tips du får. Även uppfödaren som fött upp din tik eller hane kan ha mycket erfarenhet. En bra relation till din egna hunds uppfödare kan få en stor betydelse. Det är bra att ha en person med erfarenhet av uppfödning, att enkelt kunna få praktiska råd och stöd av.